2020 ne-a luat pe toti prin surprindere. Ne confruntam cu o criza globala de sanatate. Care repede s-a transformat si intr-o criza umana, economica si sociala.
Cu totii am fost si suntem inca afectati de aceasta pandemie, intr-un fel sau altul. Fie direct sau indirect prin economia globala, educatie etc.

Dupa 4 luni de auto-izolare, cand primirea unui colet era partea cea mai aventuroasa a unei zile, ne-am decis sa calatorim din nou.
Trebuie sa putem merge inainte si sa incercam sa ne continuam viata, insa lucrurile trebuiesc facute in conditii de siguranta atat pentru noi cat si pentru oamenii din jur.
Decizia de a pleca in vacanta nu a fost una usor de luat, insa am avut in vedere cateva aspecte importante pe care le voi scrie mai jos:

Se poate calatori in siguranta?
Cred ca acesta este cel mai important dintre raspunsuri.
Harta de restrictii de calatorie este actualizata continuu cu cele mai recente informatii despre restrictiile pe destinatie.
Insa lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.Este important sa fii la curent cu toate aceste informatii inainte de a te hotari sa calatoresti.
Inainte de ati face orice plan, verifica care este situatia in locul de destinatie: cate cazuri active sunt, care sunt eventualele restrictii impuse de autoritati, ce conditii trebuiesc indeplinite.

Noi am inceput prin a urmari care este tara cu cele mai putine cazuri si care era considerata cat mai sigura din punct de vedere epidemiologic.

Calatoresti local sau in afara tarii?
In mod normal, calatoria in tara proprie ar fi considerata varianta cea mai sigura si evident cea mai ieftina. Insa, in realitate, lucrurile nu stau asa de fiecare data.

Initial, noi am luat in considerare un circuit de doua sapatamani in Romania. Insa cu prima relaxare a conditiilor de izolare, treptat preturile au inceput sa creasca si odata cu ele si cresterea cazurilor de infectare, in randul populatiei.
Lucru ce ne-a facut sa ne uitam catre o tara mai sigura din acest punct de vedere. Asa am inceput sa urmarim evolutia tuturor lucrurilor din Grecia.

Cum calatorim?

Cu avionul
Desi companiile aeriene iau masuri pentru a face calatoria cu avionul o optiune cat mai sigura, inca exista o foarte mare incertitudine in ceea ce priveste operarea curselor cat si a permisiunii acestora de a zbura catre anumite destinatii.
Verifica intotdeauna cerintele specifice ale destinatiei si ale companiei aeriene cu care zbori. Fie ca este vorba de purtarea mastii in timpul zborului, masurarea temperaturii, fie efectuarea unui test COVID-19.

Cu masina proprie
Calatoria cu masina proprie permite pastrarea distantarii sociale intr-un mod in care te simti in siguranta. In acelasi timp iti permite si o libertate deplina de miscare.Pentru noi calatoria cu masina a parut cea mai buna varianta avand in vedere conditiile actuale.
Iar roadtrip-ul avea sa ne arate o multime de locuri frumoase si experiente inedite intre punctele A si B.

Ce cazare alegem?

Cu cortul sau rulota
Camparea in natura ar fi una dintre cele mai sigure cazari in aceasta perioada. Iar daca esti pasionat de camparea in aer liber si de natura in general, aceasta poate fi alegerea perfecta pentru tine.
O alta varianta mai luxoasa este campare cu rulota sau la corturi in sistem de inchiriere corturi de lux (glamping).

Initial ne-am gandit ca inchirierea unei autorulote este cea mai buna varianta de cazare pentru noi, dupa care ne-am dat seama ca doua saptamani petrecute in patru intr-un loc mic nu ar fi tocmai confortabil si intim.

Inchiriere vila/apartament
Daca calatoresti in familie sau in grup, una dintre variantele cele mai bune este sa inchiriezi intrega vila sau intregul apartament.
Va fi locul pe care sa-l folosesti doar tu.
Multi proprietari s-au adaptat noilor conditii de calatorie, astfel incat cazarea si decazarea se va face fara contact.
Inainte de a face o rezervare, verifica daca hotelul sau vila pe care doresti sa o inchiriezi a luat masurile de preventie.

In Grecia am avut multe cazari direct de la proprietari, fie ca vorbim de inchiriat intrega casa sau doar o camera.
De cele mai multe ori comunicam prin telefon pentru a stabili toate detaliile, iar la fata locului foloseam camera sau casa fara contact cu proprietarul.

Hotel
Dacă doresti o experienta completa cu toate facilitatile, stai la un hotel. Multe statiuni mari și lanturi hoteliere au avut intotdeauna politici de curatenie si dezinfectare destul de stricte.

Cum ne-am pregatit pentru calatorie?

Asigurare de sanatate pentru calatorie
O asigurare de calatorie este o idee buna, insa, in acest moment in Romania, nu am gasit o asigurare care sa includa spitalizarea si costurile aditionale COVID-19.
Insa sunt sigura ca lucrurile se vor schimba in scurt timp.
Noi ne-am facut asigurare de sanatate clasica, pentru orice eventualitate.

Provizii
Pentru ca situatia se putea schimba drastic de la o zi la alta, am luat la noi provizii suficiente: dezinfectanti, masti, medicamente de baza, mancare.

Aventura noastra pe timp de pandemie: Roadtrip in Grecia
Meteora – Parga – Lefkada – Kefalonia – Zakynthos – Metsovo

Totul a inceput intr-o dimineata devreme, in jurul orei 4.00, in Bucuresti: 6 persoane si 2 masini.
Inainte de plecare ne-am asigurat ca avem suficient dezinfectant, masti, mancare si cateva instrumente de campare, in caz de necesitate.
Trebuie sa recunoastem ca eram putin nelinistiti cu toate lucrurile care aveau sa ne astepte in aceste doua saptamani.
La momentul plecarii, nu erau cerinte the QR cod sau test negativ Covid-19, lucrurile s-au schimbat pe parcurs odata cu aparitia mai multor cazuri.

Traseul
Meteora – Parga – Lefkada – Kefalonia – Zakynthos – Metsovo.
Am preferat sa alegem un roadtrip prin insulele ionice, pentru ca stiam ca acestea isi deschisesera portile pentru turisti de curand. Asadar sansele sa fie probleme ar fi fost mici.

Drumul
Drumul dintre Bucuresti si Meteora l-am facut in 13 ore cu foarte putine opriri si mancare la pachet pentru a nu interactiona cu restaurante sau alte lucruri.

La vama dintre Romania – Bulgaria am asteptat 1 ora pentru a putea trece, insa la vama dintre Bulgaria -Grecia lucrurile au decurs usor.
Restul traseului a fost foarte lejer fara prea mult trafic si aglomeratie.

Feriboturi
Una dintre cele mai complicate lucruri de stabilit pentru acest traseu a fost rezervarea feriboturilor intre insule.
Majoritatea companiilor nu aveau inca stabilit programul de operare, program care s-a stabilit foarte tarziu, iar noi a trebuit sa ne rezervam cu cateva zile inainte de traversare.Inainte de imbarcare a trebuit sa completam un chestionar COVID-19, iar pe perioada traversarii purtarea mastii fiind obligatorie.
Bauturile si mancare pe vas se servea in conditii de distantare sociala.

Cazarea.
In toate locurile vizitate am luat cazari de la localnici sau hoteluri, mici afaceri de familie, si am stat in contact permanent cu fiecare dintre ei, fie prin e-mail sau telefon.
Am verificat din timp care este situatia in fiecare loc in parte.
Am optat pentru cazari cu chicinetta, pentru a avea posibilitatea de a gati in cazul in care nu am fi putut gasi restaurante deschise sau acestea ar fi fost aglomerate.
Cazarea si decazarea au decurs fara prea mult contact fizic cu proprietarii.Desi ne-am luat fete de perna si prosoape, nu a fost cazul sa le folosim. Proprietarii isi luasera masurile necesare de dezinfectare recomandate.
Grecii au fost destul de constiinciosi si au respectat regulile recomandate.

Restaurante
Trebuie sa recunosc ca la acest capitol, initial, am avut emotii. Insa pe parcurs lucrurile s-au aranjat de la sine.
Exceptand micul dejun, restul meselor le mancam la taverne, in aer liber.Ne asteptam sa gasim taverne aglomerate iar cumva ne pregateam mental sa gasim variante, poate sa mancam la pachet, insa realitatea ne-a surprins placut.
De cele mai multe ori am fost singuri la taverne, iar distantarea sociala se facea de la sine.

Tururi si excursii
In majoritatea locurilor am ajuns cu masina proprie, astfel nefiind necesar achizitionarea unui tur sau a unei excursii, insa au fost cazuri cand am fost nevoiti sa apelam la serviciile unui agent de turism.

In acel caz am preferat sa inchiriem intrega barca pentru a nu intra in contact cu alti turisti.
Iar lucrul acesta a facut turul mult mai placut.

Vacanta preponderent in natura
In momentul in care am planuit acest traseu, am planificat ca majoritatea timpului sa-l petrecem in natura sau in locuri mai putin aglomerate.Este bine sa evitam locurile aglomerate si sa reducem la minimum contactul cu spatiile comune si contactul cu celelalte persoane.

Cum am gasit Grecia
Avand in vedere ca Grecia isi deschisese portile turistilor de doar 2 saptamani, iar avioanele charter inca nu incepusera sa opereze zborurile catre insule, pot spune ca am prins o Grecie neasteptat de libera.
Incepand din Meteora, Parga, Lefkada pana in Kefalonia, in locurile pe care le-am vizitat, au fost foarte putini turisti.

Adevarat ca nu am gasit deschise toate hotelurile si tavernele, insa acest lucru nu ne-a impiedicat sa gasim locuri de cazare si locuri unde sa mancam.
Abia cand am ajuns in Zakynthos situatia incepuse sa se schimbe, iar insula incepuse usor sa se aglomereze.
Atat orasele, plajele cat si atractiile turistice nu erau aglomerate. Nu am intampinat probleme in a vizita diverse locuri.
Bineinteles ca masca de protectie se purta in locurile inchise, fie ca vorbim de supermarket-uri sau muzee, insa acest lucru nu ne-a deranjat.
In cele mai multe cazuri ne-am petrecut timpul in aer liber, pe plaje salbatice sau drumetii, asa ca nu am fost nevoiti sa folosim masca de protectie foarte mult.

Grecii
In ciuda faptului ca Grecia traieste intr-un procent destul de mare din turism si ca turismul este foarte afectat acum, am gasit niste oameni extrem de primitori.
Este drept ca i-am simtit putin tematori pentru viitor si ingrijorati de cum vor decurge lucrurile odata cu deschiderea granitelor, insa oamenii te primeau cu bratele deschise.
Preturile atat la cazari cat si la mancare nu au fost marite, ba chiar in multe locuri primeam foarte multe lucruri din partea casei.

Concluzii finale:
Am avut noroc sa plecam in acest circuit intr-o perioada buna, pentru ca dupa plecarea noastra din Romania, cazurile au inceput sa creasca alarmant iar restrictiile de calatorie au inceput sa se schimbe de la o zi la alta.
Este evident ca daca vrei sa calatoreti pe timp de pandemie va trebui sa-ti asumi niste riscuri, sa ai o flexibilitate foarte mare si sa respecti toate recomandarile sau restrictiile impuse de catre autoritati.

Calatorii in siguranta!

Roxana
Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: If you want to use this picture, please contact site admin!