Meteora este cunoscuta ca un loc spiritual, insa nu este numai un loc special pentru viata monahala, ci este si un loc de o frumusete incredibila cu acele formatiuni neobisnuite si peisaje care-ti taie rasuflarea.
In turul nostru de 2 saptamani in Grecia, nu puteam sa nu includem si Meteora.
Scurta istorie
Aceste forme de relief unice si acesti piloni stancosi s-au format acum multe milioane de ani, in urma unor miscari tectonice, care au creat un platou inalt. De-a lungul timpului, platoul a fost erodat de ape, vant si temperaturi extreme pana a ajuns la peisajul care ni se arata astazi. Exceptand frumusetea peisajului, Meteora este, de fapt, cunoscuta pentru manastirile construite in varful pilonilor stancosi, acestea formand cel mai mare complex ortodox din Grecia, dupa cel din Muntele Athos.
Aceste locuri au inceput a fi populate de catre calugari inca de acum 1200 de ani. Acestia erau in cautare de pace si un loc unde sa fie cat mai aproape de Dumnezeu si departe de lumea de rand.
La inceputuri, prin secolul 11-12, au aparut primele comunitati de calugari, urmand ca in secolele urmatoare sa se inceapa constructia manastirilor suspendate cu prima manastire, Marele Meteoron, construita prin secolul 14. Initial a primit numele Platilithos (piatra lata) ca mai traziu acesta sa fie schimbat cu Meteoron (suspendat in aer). Ulterior intregul complex de stanci primeste numele de Meteora.
Atunci aceste manastiri erau izolate iar accesul catre acestea se facea doar pe funii suspendate.
La apogeul lor, in secolul 16, la Meteora existau 24 de manastiri. Astazi doar 6 mai sunt functionale, protejate prin lege si considerate „pamant sfant”
Numele „meteora” inseamna „suspendat in aer”.
Dupa 13 ore de condus am ajuns, in sfarsit, in Meteora.
Am ales sa ne luam cazare in Kalambaka, localitatea din imediata apropriere a Meteorei, intr-o casuta traditionala, transformata in Airbnb.
Am aruncat repede bagajele in camera, apoi am fugit catre taverna din colt pentru a manca repede, inainte de apus, pentru ca nu voiam sa ratam faimosul apus din Meteora.
Apusul din Meteora se poate vedea cel mai bine din doua puncte de observare, care exista si pe google maps, iar privelistea este minunata din ambele locuri.
Observation Deck (1): este locul unde ne-am oprit noi. A fost primul contact cu Meteora care ne-a lasat cu gura cascata. Observation Deck (2): se afla la 200 m de primul punct si iti ofera cu totul o noua perspectiva, cu Manastirea Rousanou in prim plan.
Din aceste puncte sunt facute majoritatea fotografiilor de rasarit si in special de apus. Este o imagine care nu trebuie ratata.
Pe vechiul drum al calugarilor catre Manastirea Sfanta Treime.
Unul dintre cele mai importante drumetii pe care le poti face aici in Meteora este vechiul drumul al calugarilor din Kalambaka pana la Manastirea Sfanta Treime.
Asa ca dis de dimineata, dupa ce am reusit sa ne trezim, ne-am apucat a urca.Am pornit din orasul vechi Kalambaka de unde exista o poteca care urca spre Manastirea Sfanta Treime.
De la distanta, pare o urcare abrupta, dar este destul de usora si placuta, mai ales ca mare parte este facuta sub vegetatia deasa a padurii.
Acesta este un traseu moderat, de 3-4 kilometri, pe care noi am reusit sa-l facem in 40 min.
Odata ajunsi sus am mai urcat 140 de scari sapate in piatra care ne-au dus in varful stancii.
Manastirea Agia Triada (Sfanta Treime) este asezata pe varful unui impresionant pilon muntos si este una dintre cele mai vechi manastiri din complexul Meteora. A fost construita intre secolele 14, iar pana in secolul 20, era accesibila doar pe jos. Astazi, exista un drum care trece in apropiere, scari confortabile sculptate in stanci si chiar un mic lift.
Manastirea nu s-a putut vizita la data sosirii noastre, insa am putut admira fermecatoarea vale Kalambaka si raul Pineios.
Program:
Vara (Aprilie-Octombrie) 9:00 – 17.00. Inchis Joi
Iarna (Noiembrie-Martie) 9:00 – 16.00. Inchis Joi
Initial planul nostru a fost sa facem o drumetie de jumatate de zi, care ne-ar fi dus la majoritatea manastirilor, insa din cauza caldurii excesive, a trebuit sa renuntam si sa vizitam manastirile cu masina.
Manastirea Sfantul Stefan
Prima oprire am facut-o la Manastirea Sfantul Stefan.
Manastirea Sfantul Stefan este una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Muntele Meteora. Era singura manastire la care se putea ajunge pe un pod mobil, ce facea legatura intre stanca, unde se afla manastirea, si versantul Koikoula.
Sfantul Stefan este o manastire de calugarite si are o bogata colectie de codici.Program:
Vara (Aprilie-Octombrie) 9:00 – 13:30 si 15:30 – 17:30. Inchis Luni.
Iarna (Noiembrie-Martie) 9:30 – 13:00 si 15:00 – 17:00. Inchis Luni
Manastirea Rousanou
Urmatoare oprire a fost la Manastirea Rousanou, pe care am vazut-o de la distanta.
Desi construita la altitudine scazuta, mult timp s-a ajuns aici foarte greu. Obisnuia sa se urce pe o plasa din sfoara.Program:
Vara (Aprilie-Octombrie) 9:00 –17.00. Inchis Miercuri
Iarna (Noiembrie-Martie) 9:00 – 14.00. Inchis Miercuri
Manastirea Varlaam
Aceasta manastire si-a luat numele de la pustnicul Varlaam care a urcat pe stanca în 1350. Acolo a construit o mica chilie. Dupa moartea sa, locul a ramas pustiu aproape doua sute de ani pana cand doi frati din orasul Ioannina au renovat capelele si au inceput sa construiasca manastirea in 1518.
Program:
Vara (Aprilie-Octombrie) 9:00 –16.00. Inchis Vineri
Iarna (Noiembrie-Martie) 9:00 – 15.00. Inchis Joi si Vineri
Marele Meteoron
Manastirea Marele Meteoron este cea mai mare si cea mai veche manastire din Meteora.
A fost numita manastirea suspendata (meteoro), pentru ca pare ca este suspendata deasupra pilonilor sancosi. Ea a dat si numele regiunii: Meteora.
Constructia sa a inceput in secolul al 14-lea si este considerata un moment de cotitura care a initiat o noua era pentru monahism din zona.
Biblioteca sa este una dintre cele mai mari de acest gen si are cea mai extinsa colectie de codici si carti vechi din Meteora.Program:
Vara (Aprilie-Octombrie) 9:00 –17.00. Inchis Marti
Iarna (Noiembrie-Martie) 9:00 – 15.00. Inchis Marti si Miercuri.
Cum ajungi
Exista trenuri si autobuze care pleaca zilnic din Atena si Salonic spre Kalambaka sau, daca preferi, te poti alatura unui tur.
Insa cea mai buna varianta ar fi sa inchiriezi o masina, care sa iti va da libertate deplina.
Atena – Meteora
Tren – Exista un tren (884) in fiecare dimineata care merge direct la Kalambaka la 8:20. Costa 18,50 euro si dureaza aproximativ 5 ore. Exista multe alte opțiuni cu o oprire de mijloc, dar costa putin mai mult.
Autobuz – Cinci autobuze pleaca in fiecare zi de la Atena la Kalambaka, iar tariful este 31,50 euro. Durata este, de asemenea, de 5 ore.Salonic – Meteora
Tren – Optiuni multiple in fiecare zi, toate cu oprire la mijloc. Poate dura de la 2,5 la 3 ore, iar tariful este intre 15 euro si 25 euro.
Autobuz – Exista patru autobuze pe zi care merg spre Kalambaka. Dureaza aproximativ 3,5 ore, iar biletul costa 22 euro.
Unde stai
Exista doua optiuni langa Meteora: Kalambaka si Kastraki.
Kalambaka
Aici gasesti o mare varientate de cazari, pentru fiecare buget, iar pentru faptul ca are gara si o statie de autobuz il face foarte convenabil si turistic, in acelasi timp.
Noi am stat in Kalambaka intr-o casa traditionala transformata in Airbnb, undeva la iesirea din orasel, la umbra pilonilor stancosi, de unde incepe drumetia catre Manastirea Sfanta Treime.
Casuta avea doar 2 camere micute si o curte minunata umbrita de un maslin batran. Dimineata ne trezeam cu ochii pe geam sa vedem cum arata stancile din apropiere. Ne-a placut tare mult aceasta casuta, in special, pentru ca ne-a facut sa ne simtim tare bine si ne-a aratat, cumva, cum traiau grecii aici odinioara.
Cazare:
Rina’s House
Pret: 70 euro/ 4 persoane
Kastraki.
Acest sat pitoresc situat la poalele a doua stanci monumentale este mai mic decat Kalambaka si un loc perfect daca vrei sa faci drumetii, deoarece majoritatea traseelor incep chiar in afara satului.
Important de retinut
Este importat de retinut ca pentru a putea vizita manastirile, sunt cateva reguli care trebuiesc respectate.
– Fiecare dintre aceste manastiri are o taxa de intrare de 3 euro.
-Orele de deschidere se pot schimba, deci verifica intotdeauna inainte de vizitare.
-Trebuie sa tii cont ca vizitezi manastiri si ca trebuie sa respecti comunitatea monahala.
-Barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi iar femeile trebuie sa poarte fuste si sa se imbrace modest, umerii trebuie sa fie acoperiti. La intrarile manastirilor poti gasi fuste, pe care le poti imprumuta.
– Calugarii si calugaritele nu sunt o atractie turistica de fotografiat. Evita sa le faci poze!
-Activitatile ar trebui desfasurate cu respect pentru patrimoniul artistic, arheologic si cultural al zonei. Alpinismul este interzis pe rocile manastirilor.
Nu rata sa vizitezi Meteora.
Manastirile din Meteora sunt martori reali care au ramas neschimbati timp de mai bine de 500 de ani.
Spre deosebire de muzee, in Meteora ai ocazia sa te cufunzi pe deplin in istoria unui loc care a reusit sa mentina viata moderna in afara granitelor sale. Meteora a protejat modul de viata monahal pe care acesti oameni au ales sa il urmeze de mai bine de o mie de ani.